Red Chapel Renovations and Additions

This project was designed and constructed by Blythe and Watchorn Builders.

Winner 2015 HIA CSR Outdoor project of the year

Tasmanian Finalist 2015 HIA Housing awards

  • Renovation over $501,000
  • Bathroom of the year
  • Kitchen of the year

Introduction

We were approached by the owner in 2012 and asked if we would be prepared to come up with a concept and provide an estimate of the likely costs.
Achieving what the owners wanted with their first home was challenging. Almost 12 months later plans had been developed, specifications prepared and a contract could be drawn up.

Lower Ground Floor

The lower ground floor comprised a garage and store room. The brief was for a double garage door, significantly more head room, greater storage, internal access to the house and a plant room for the pool equipment. The floor required removal and extensive excavation was carried out, the existing house walls required re supporting and new footings had to be provided to the lowest level of the house. The usable floor area to the ground floor was more than doubled.

Ground Floor

The ground floor contained 2 living areas, kitchen/dining, study, bedroom and bathroom. It was dark , pokey, the areas were separated and there was not any flow or communication between the living spaces. The wish list was

  • To open up the living spaces while still maintaining separate areas for reading, watching television etc.
  • A study nook was required close to the kitchen so that the children could be monitored while on the computer
  • Create connection to the pool terrace and outdoor area and it was vital that this area was visible from the kitchen.
  • The play room was to be visible from the kitchen and separated from to the living and lounge rooms.
  • The kitchen had to flow and be open to both the main living room and the alfresco entertaining area.
  • Upon entering the house, create a feeling of space and openness while still maintaining privacy to the living areas.
  • Powder room, centrally located
  • Laundry, with ample storage and work space
  • A guest bedroom with small ensuite was a requirement for elderly relatives.
  • A separate study for mum and dad and for the children to use as they become older
  • An open plan alfresco dining area by the pool with all-weather use and connection to the dining and kitchen areas

We believe that we have achieved everything asked of us

  • The living spaces have been opened up while there is still clear definition between the lounge, sitting room, play room and dining areas
  • A study nook has been provided next to the kitchen and hidden in a cupboard when not in use.
  • The kitchen has been located centrally, affording connection to the; dining area, lounge, alfresco dining area and pool deck. With the use of uninterrupted double glazing the playroom is also visible from the kitchen.
  • Upon entering the house we have created a feeling of space as the areas increase in volume as you move from the front door into the centre of the house. Privacy to the living areas has been maintained. The floating stairs and glass balustrading create an open and palatial feel enhanced further if the stacking doors onto the pool deck beyond are opened. Privacy to the pool deck can be offered by shutting the doors and dropping the motorised blind.
  • The alfresco dining area and pool deck are one or the jewels in the crown. We have created an outdoor entertaining area complete with connection to the pool, kitchen and dining areas. It includes a Vergola opening roof allowing all weather use, BBQ, pizza oven, sink, bar fridge and free access to the grassed area at the rear.

First Floor

The first floor comprises the bedrooms and family bathroom. The original first floor had 4 small bedrooms and a small bathroom. The brief for this level included;

  • Two children’s bedrooms with built in robes
  • Master bedroom, with an ensuite bathroom and robe forming part of the master suite.
  • A large family bathroom including a bath
  • Lifting of the existing windows as the window heads were very low and restricted the views form the bedrooms

To meet our client’s requirements we have

  • Remodelled and extended the first floor the floor space on this floor has increased by 26%. All the existing window openings have been increased in height by 300mm offering superb views.
  • The two children’s bedrooms are bigger than the previous rooms.
  • The master bedroom has it all. Great views, a robe that forms part of the bedroom rather than a separate space, once again creating a feeling of spaciousness. The ensuite is opulent and stylish.
  • The bathroom is open and light with a view of the swimming pool, it contains the large free standing bath that had to be craned in before the windows could be fitted. The finishes are consistent with the rest of the house.

Conclusion

The instruction from the outset was for ease of living, contemporary style with lots of light and a feeling of space. We believe that we have created just that.