Sandy Bay Rd Additions

Sandy Bay Rd Additions

Tasmanian Finalist 2015 HIA Housing awards

  • Renovation/Alteration Project $201,000 to $500,000

This was a design and construct project.

We were approached by the owners of this 3 bedroom villa to alter it as there lifestyle changes were dictating and their only child was growing up. The place needed a face lift and freshening up as it was getting tired. The following items were in the wish list

  • Separate living area
  • BBQ area that was out of the sea breeze but still in the afternoon sun
  • Larger kitchen with better connection to the living space
  • Larger living area to allow ample space for entertaining
  • A small deck that was connected to the living space
  • A better view of the beach and river

A separate living area with a deck and BBQ space was constructed in the back yard that is on the mid-level. It is in between the bedroom and living areas of the house. It has full afternoon sun, is out of the breeze and has a great indoor outdoor feel with the use of a large sliding door connecting the deck to the family room.

The staircase has been rebuilt to modern standards. The use of timber, steel and glass, blending with the surrounding materials has created a floating feel to the stair. This has made the living room feel more open and spacious and that same sense of space now flows to the upper hall.

The kitchen has been extended and reorientated to achieve better views, great connection with the living space and room to socialise around the large concrete bench.

The living area has been extended towards the river, with the overhang of the deck offering some privacy. The view is stunning and really brings the outside in. There is a small deck that offers the opportunity to step outside and take in the surroundings. The double sliding door that slides freely in both directions offers greater control of ventilation and affords a degree of flexibility with the furnishings.

This would have to be one of the most rewarding design and construct projects that we have been involved with. The owners and everyone who enters the space are blown away by the transformation.