Sandy Bay Rd Apartment Project

Sandy Bay Rd Apartment Project

Winner 2016 CSR HIA Apartment of the year

Conversion of a large family home into two apartments.

We were approached by the owner in 2014 and asked if we would be interested and capable of undertaking this complicated and challenging project in 2015. To convert a beautiful old house that had undergone renovations ten years or so before was full of challenges.

The clients approached Design East and worked on the design. We became involved during the latter stages of this process.

The clients owned and used the existing building, (built in 1903) as their residence. Now that the children have left home they wanted to reduce their living space and convert the house into two apartments.

The brief included a desire for a free flowing living space while creating separate rooms suitable for the change of seasons and capturing the warmth and light at different times of the day. Security was a priority with the owners spending a lot of time interstate and overseas. Maximising the river views was also very important.

We believe that all of the points in the brief have been achieved. The free flowing living space is the central part of the apartment. The study/loft includes a roof top deck that was added to the design during construction and the separate living space on the western side offering the warmth of the afternoon sun and the relocated marble fire place. A back to base security system has satisfied the owners concerns regarding security while they are not in residence. Internal windows from the ensuite bathroom and bedroom two have allowed even these internal rooms a view of the river.

Energy efficiency has been achieved with the inclusion of bulk insulation, double glazing and window shutters, while the apartment is kept warm with ducted heating, under tile heating in the bathrooms and gas fires creating that warm and cosy environment only a flame can provide.

The major challenges of the project included working around the existing staircase and lift, access for structural steel and building materials to the rear of the block, fire separation of the upper and lower level.